Maximálny vianočný dôchodok tento rok vzrastie na 75 eur

16.10.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Maximálna suma vianočného príspevku pre niektorých poberateľov dôchodku stúpne tento rok z doterajších 66,39 eura na 75 eur. V rámci novelizácie zákona o sociálnom poistení o tom dnes rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zmenu avizoval už cez víkend minister práce Ján Richter (Smer-SD), pozmeňovací návrh v utorok (15.10.) predložila poslankyňa vládnej strany Viera Tomanová. "Tento príspevok sa od roku 2006 poskytuje v nezmenených sumách a myslíme si, že je potrebné zohľadniť zvýšenie životných nákladov nízkopríjmových dôchodcov aj pri tomto príspevku," zdôvodnila.

Vianočné príspevky vypláca Sociálna poisťovňa už niekoľko rokov vždy v decembri, a to poberateľom starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského aj sociálneho dôchodku. Musia mať však nárok na výplatu niektorého z týchto dôchodkov za mesiac december, bydlisko na území Slovenska a sumy nimi poberaných dávok nesmú spolu presahovať určitú hranicu. Vlani bola na úrovni 471,60 eura.
 

Vyberte región